Samskriving i Google Docs

                         

Nylig gjennomførte jeg et undervisningsopplegg basert på samskriving i faget politikk- og menneskerettigheter på vg3. Alt i alt synes jeg at det fungerte veldig bra, tatt i betraktning at de hadde 60 minutter til rådighet. Her kan du lese oppgaven de fikk (pdf)

Noen ganger ved en slik form for gruppearbeid, hvor flere skal jobbe med samme tema, blir det til at en eller få i gruppen skriver og resten sitter og ser på, eller at flere skriver hver sin del for til slutt å sende det over til en som limer sammen dokumentet. Ved samskriving kan de også fordele ansvar og undertema, men det er ikke til å unngå at man faktisk er involvert i samme dokument. På den måten tror jeg flere deltar både med hensyn til innhold og layout/utforming og derfor føler mer eierskap til det dokumentet de leverer i fra seg som gruppe. Forutsetningen er at gruppen ikke er for stor.. På kurset i digital kompetanse for lærere forsøkte vi samskriving av referat med 10-12 pr gruppe. Der så det ut til at flere bidro til å begynne med, men så dabbet det av slik at det var bare 1-2 som til slutt satt igjen med jobben. Resten fikk jo referatet likevel… Hadde vi vært 2-3 sammen ville nok flere føle ansvar. Dette er overførbart til klasserommet.

Min konklusjon er:

Som ved alle former for gruppearbeid som kan graden av deltakelse innad i gruppa variere. Det kan være at noen tar styringen, skriver raskere, har sterkere meninger og gjennomslagskraft, mens andre lener seg tilbake for å overlate styringen til andre. Derfor tror jeg samskriving er best egnet til par eller mindre grupper (3 elever). Da blir det lett synlig om man ikke deltar i skrivingen.

Prøv det ut i ditt fag eller på din arbeidsplass, og legg gjerne igjen en kommentar!

En kommentar om “Samskriving i Google Docs

  1. Vi burde både gå på kurs, og skrive/gjøre mye oftere. Teknologitettheten er en helt annen i dag enn da vi gikk på skolen selv. Dermed blir arbeidsformene også nye. Jeg gledes spesielt av at du som ikke er norsklærer tenker sånn om det å skrive som prosess og samarbeid.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s