Skal vi kahoote?

«Ka ska vi gjør i timen i dag? Kainn itj vi vær så snill å få en Kahoot da? D bli så at vi øve mer når vi veit at vi ska kahoote på slutten av timen»

Om ikke helt korrekt gjengitt så er sitatet over ikke så lagt fra sannheten. Kahoot-bevegelsen ser ut til å ha spredt seg godt til både norske og utenlandske klasserom, inkludert mitt eget.

Professor Alf Inge Wang fra avd. for spillteknologi ved NTNU har sammen med sitt team skapt dette populære spillet. Det har de mottatt flere priser for.  I følge adressa.no er det nå over 10 millioner mennesker verden over som har tatt i bruk Kahoot. Wang er nok på god vei til å realisere sin drøm om «å gjøre norske lærere mer lekne».

Så hva bruker jeg Kahoot til? Det er klart at det er underholdende med quiz, men jeg prøver å være bevisst på at det skal være en god oppsummering eller repetisjon av et tema. For eksempel så kan jeg lage en Kahoot når vi er ferdig med 1-2 kapitler. Spørsmålene er direkte relatert til pensum,  både fra lærebok og andre kilder/aktiviteter i timene. Svaralternativene er laget slik at elevene må ha jobbet godt i faget for å kunne svare  riktig. Det kan for eksempel være slik at noen av alternativene er ganske like.

Ofte er det svært god stemning og høyt konkurranseinnstinkt. «Spenningsmusikken» og nedtellingen er med på å gjøre det hele litt mer dramatisk. Et tips er å justere svartiden for hvert spørsmål, spesielt dersom det kun er to svaralternativer. Da holder det ofte med 10-20 sekunder. Standardinnstillingen er satt til 30 sek. pr svar. Tempo på musikk justeres i takt med svartid, noe som kan være nokså hesblesende men underholdende.

Jeg har opplevd tilfeller der elevene  har fått for mye Kahoot, på grunn av at de har  ulike klasser og fagkombinasjoner som gjør det litt vanskelig for oss på videregående å synkronisere slike aktiviteter. Elevene kan dermed ende opp med Kahoot i internasjonal engelsk før lunsj, og de som har sosiologi får kanskje enda en etter lunsj. Ikke det at de klager av den grunn, men det er noe med nyhetsverdien også når det gjelder lekne undervisningsopplegg. Kahootfeberen har i alle fall vært innom Strinda vgs, mye takket være Arne Krokan og hans kurs i Smart læring som ble avholdt på skolen i fjor.

Har du egne tips til hvordan man kan bruke Kahoot, spørsmål eller erfaringer? Del gjerne i kommentarfeltet. Har du ennå ikke prøvd Kahoot, så bør du sannelig registere deg på getkahoot.com

 

Well, are you ready?

kahoot prntscrn

Spørsmål og svaralternativer vises på tavla/whiteboard

Slik ser alternativene ut på mobiltlf

Elevene velger riktig alternativ på smarttelefon eller pc

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s