Luke 12: Microbit – en datamaskin i miniatyr

Dagens luke inneholder en microbit, som er en liten programmerbar maskin (bare 4 cm x 5 cm). Denne har etterhvert blitt svært populær i skoler rundt omkring i Norge og verden, og brukes gjerne for å introdusere programmering/koding i skolen. Microbit, eller BBC micro:bit som den heter, er et intiativ fra BBC (ja, det britiske kringkastingsselskapet) for å få barn og unge mer interessert i teknologi utover det å være konsumenter. Dette er en slags oppfølging fra 80-tallet, da selskapet lanserte BBC Micro, datamaskinen som ble brukt i de fleste britiske skoler, og som hadde samme formål den gang. Rundt 1 million 11-12 åringer i Storbritannia skal visstnok ha fått en gratis microbit gjennom at skolen deltar i et microbit opplæringsprogram.

BBC Micro
BBC micro:bit

Selve microbiten har 25 lys (led-dioder), lyd, gyroskop, kompass, temperaturmåler,m.m. som gjør at den har mange spennende bruksområder. Det er også mye utstyr som den kan kobles til.

Microbiten kan kobles til en pc (eller chromebook eller annet) via en usb-kabel. Deretter er det bare å komme i gang med programmeringen. Det finnes mange gratis, nettbaserte programmer du kan bruke. For eksempel Makecode eller Scratch, som er  blokkprogrammeringsverktøy, der du slipper å skrive kode selv, men bruker blokker som er ferdig laget. Du setter sammen blokker som har ulike funksjoner. Dette er en fin måte å lære om kommandoer, konsekvenser og sammenhenger.

Her er kort video fra BBC:

Microbit kan brukes til mye kreativt og ikke alt er like nyttig. Det er uansett god læring i å utforske og eksperimentere med ulike materialer og sammenhenger. Se denne norske videoen med ei kreativ jente ved navn Emma. Hun bruker microbit til å lage et belønningssystem for å motivere seg selv til å skrive naturfagsrapport:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s